This publication is in Dutch
In zijn nieuwe boek ‘Omarm de chaos’ laten Jan Rotmans en co-auteur Mischa Verheijden je meekijken zoals Jan zelf naar de wereld in transitie kijkt. Een wereld die heel onrustig is, wat de onrust in onszelf weerspiegelt.
We bevinden ons op een cruciaal kantelpunt in de geschiedenis van de mensheid. COVID-19. Klimaatverandering. Verlies aan biodiversiteit. Niemand kan meer wegkijken. De natuur is onze levensader. Als we die bron vernietigen, vernietigen we uiteindelijk onszelf.
Jans blik op transities levert een indringend boek op, dat inzicht en overzicht biedt, een hoopvol perspectief schetst voor Nederland en de wereld, en handvatten geeft om zelf in beweging te komen. Hij brengt het grote verhaal terug naar menselijk niveau. Transities zijn mensenwerk. Wij kunnen de wereld nog redden en uiteindelijk onszelf. De keuze is aan ons.
Jan Rotmans richtte in september 2004 het onderzoeksinstituut DRIFT op. Daarmee werd hij professor in transities & duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij heeft het vakgebied transitiekunde op de kaart gezet in Nederland en in Europa en was directeur van het nationale transitieonderzoeksnetwerk KSI. Ook heeft hij om Nederland duurzamer te maken heeft hij in 2007 de stichting Urgenda opgericht samen met een groep andere koplopers.
In het boek neemt hij ons mee door de verschillende facetten van het transitiedenken, en bespreekt hij meerdere transformatieve gebeurtenissen uit zijn leven. Ook zien we zijn activiteiten voor DRIFT terugkomen, net als invloeden van andere DRIFTers en doendenkers uit ons transitienetwerk. Van het S-curve-model, dat uiteindelijk verrijkt wordt tot de X-curve, tot de illusie van machteloosheid, die weer veel voorkomt in het werk van bijvoorbeeld Flor Avelino over sociale innovatie in de energietransitie. Het is een verhaal zoals je dat ook van hem kan horen als docent in de DRIFT Transition Academy, of gewoon, in een van zijn vele transitietrajecten, -lezingen en -keynotes.
Ook schetst Jan een toekomstvisie voor Nederland voor de komende honderd jaar: ‘Nederland in 2121’. Samen met architectenbureau KuiperCompagnons is hij op reis gegaan naar de toekomst in een poging de zeer complexe puzzel te leggen van 10 samenhangende transities die op ons af komen. Dit om de discussie op gang brengen en mensen te inspireren, want Nederland kan een voorbeeld worden voor alle andere deltagebieden in de wereld.